Hva er et rådighetsbeløp?

Rådighetsbeløp er et svært viktig privat-økonomisk begrep, og dermed også et konsept som det kan være ganske viktig å avklare betydningen og omfanget av. Det er viktig å kjenne til dette med rådighetsbeløp. Først når du kjenner dette har du et fullstendig bilde av din økonomiske situasjon.

 

Et rådighetsbeløp, er enklest fortalt det beløpet du har tilgjengelig etter at alle faste utgifter er betalt, og det er bare penger til variable kostnader tilbake. Dette er på mange måter en litt flyktig og usikker definisjon, kanskje intetsigende for mange, så jeg vil prøve å gi en litt mer presis definisjon.

 

Vi tar utgangspunkt i en student som bor alene til leie. Her er det smart å stille opp et budsjett, for da har man oversikt over sin disponible inntekt.

Det er faste kostnader til leie hver måned. I tillegg kommer utgifter til TV-lisens, Kanalpakke, Internett, Mobil, Forsikring og eventuelt vann og varme, dersom dette ikke er inkludert i husleien. Det kan også være renter og avdrag på ulike lån samt kostnader i forbindelse med en bil hvis man er så privilegert at man eier det.

kredittkortonline_banner1.jpg

Enten du vil det eller ikke så er dette utgifter som skal betales hver måned, De utgifter man ikke kan unnslippe må man anse som faste utgifter. Disse skal trekkes fra inntekten som man også har hver måned. Disse inntektene inkluderer stipend, studielån, evt. andre lån samt inntekter fra studentjobber. Alt som gir penger i kassa er inntekt.

 

Når alle disse kostnadene er trukket fra inntekten, vil du ha et beløp tilbake som forhåpentligvis er positivt. Dette vil være disponibel inntekt (eller rådighetsbeløp) du har hver måned.

Dette beløpet bruker man til å betale for mat, klær og underholdning i form av ferier, byturer, kino og lignende.

Noen mennesker opplever at deres disponible inntekt slett ikke er høy nok, og at de ikke kan opprettholde det livet de ønsker. Derfor velger mange å ta opp lån, som også er helt utmerket løsning hvis man ønsker å øke sitt rådighetsbeløp hver måned. Dessuten er det en løsning som varmt kan anbefales herfra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *