Økonomisk kriminalitet på internett er utbredt – slik sikrer du deg!

Vi hører om det om og om igjen. Økonomisk kriminelle tvinger seg til adgang til våres betalingskort og utnytter dem på internett og i det virkelige liv. Internettyver har blitt utbredte og vi blir gang på gang forbauset over hvor gode de er til at avlure koder, kontoopplysninger og andre private opplysninger. Hvis du ikke selv har opplevd å få ditt betalingskort misbrukt så kjenner du sikkert en som har det. Statistisk sett er vi veldig mange som blir utsatt for økonomisk kriminalitet og det er selv om vi tar våres forholdsregler. De kriminelle har blitt bedre og bedre til å tiltvinge seg adgang til våres opplysninger, og både politi og banker har vanskeligheter ved å følge med de kriminelle. Det er en sørgelig situasjon, men vi må dessverre godta at det er en risiko vi tar når vi velger å benytte oss av betalingskort.

For et halvt år siden opplevde jeg selv å bli frastjålet av disse internettyvene. Jeg mottok et oppkall fra min bankrådgiver en mandag morgen, hvor hun fortalte meg at hun kunne se en økonomisk aktivitet på 40.000kr på min konto fra helgen. Jeg hadde ligget syk den helgen og jeg visste at jeg i hvert fall ikke hadde brukt 40.000kr. Tallet lød helt absurd for meg og jeg ble straks nervøs for hva som hadde skjedd. Hun fortalte meg at de hadde en mistanke om at jeg hadde blitt utsatt for økonomisk kriminalitet, og hun spurte meg om jeg nylig hadde brukt bankkortet mitt som betalingsmiddel på nettet. Jeg måtte fortelle henne at jeg hadde brukt kortet mitt til å kjøpe et par sko på nettet for en ukes tid siden og hun sa at hun var sikker på at det var i den forbindelsen at internettyvene hadde fått tilgang til mine opplysninger. Heldigvis trodde hun på at jeg var et offer i denne saken og at jeg ikke selv hadde brukt pengene og derfor satte banken pengene tilbake på min konto. Mitt kort ble sperret og jeg fikk et nytt. Men tanken om at det kunne skje igjen skremte meg, og de to ukene det gikk før jeg fikk et nytt kort var utrolig besværlige, for hver gang jeg skulle bruke penger måtte jeg i banken og heve pengene. Jeg syntes det var svært ubeleilig og jeg følte at jeg ikke kunne leve livet mitt fullt ut uten et betalingskort på meg.

Heldigvis var min far så klok at han spurte meg hvorfor jeg ikke hadde fått et kredittkort. Jeg kikket rart på ham for jeg hadde aldri hatt et kredittkort og tanken hadde heller aldri streifet meg. Men han fortalte meg at utover hans primære betalingskort hadde han to kredittkort i tilfelle av at han skulle bli utsatt for tyveri, økonomisk kriminalitet eller at han bare ikke hadde flere penger på kortet sitt. Han hadde alltid et kredittkort liggende i pungen og et liggende hjemme. Slik var han sikker på at han alltid hadde et betalingskort med penger på til rådighet. Han fortalte meg også om de andre fordelene som det er ved å ha et kredittkort slik som rabatter på dagligvarer, tøy, sko og bensin. Han var knapt nok ferdig med å fortelle før jeg var på vei inn på PC-en for å bestille meg et kredittkort. Jeg var på daværende tidspunkt mer enn lei av at jeg ikke hadde noe betalingskort og den situasjonen ville jeg aldri befinne meg i igjen. Jeg fant raskt et kredittkort som passet til mine behov og jeg sendte søknaden av sted. Ganske fort ble jeg godkjent og uken etter lå det et splitter nytt kredittkort til meg med posten. Jeg var endelig blitt eier av et kredittkort og jeg kunne igjen gå ned i butikker og betale med et betalingskort i stedet for kontanter.

I dag har jeg, som min far, to kredittkort hvor et av dem ligger hjemme og det andre ligger i lommeboken. Jeg regnet egentlig med at mine kredittkort bare skulle fungere som en slags backup, men jeg bruker flittig dem begge to. Utover at det gir meg en sikkerhet i å vite at jeg alltid har et betalingskort innenfor rekkevidde, så gir det meg også en større økonomisk frihet i og med at jeg kan velge når jeg vil bruke det ene kortet fremfor det andre. Jeg føler meg sikker på at hvis jeg en dag skulle bli utsatt for økonomisk kriminalitet igjen, så har jeg fortsatt et betalingskort til rådighet og jeg behøver aldri å føle at mitt liv går i stå igjen mens jeg venter på et nytt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *